Thursday, October 12, 2017

INI YANG PERLU ANDA LAKUKAN BAGI MEMASTIKAN SI MANJA ANDA TIDUR DENGAN LENA


INI YANG PERLU ANDA LAKUKAN BAGI MEMASTIKAN SI MANJA ANDA TIDUR DENGAN LENA

Penat seharian menguruskan rumah ditambah pula dengan anak meragam tak mahu tidur mungkin akan membuatkan anda TERTEKAN.

Ini cara MUDAH yang boleh anda lakukan untuk memastikan anak anda TIDUR LENA.

1. SUSUKAN BAYI DGN TENANG
Semasa menyusu, ibu-ibu boleh menepuk bayi dengan perlahan atau memeluknya erat. Bayi akan rasa selesa dan akhirnya tenang dan boleh tidur lena.

2. SENDAWAKAN BAYI
Bayi anda tidak tahu sendawa sendiri. Oleh itu, ibu perlu memastikan anak sendawa bagi mengeluarkan udara yg terperangkap. Pelbagai cara boleh dilakukan utk memastikan si kecil anda sendawa. Anda boleh dudukkan bayi dengan meribanya dalam posisi menghadap ke depan. Semasa bayi di pangkuan anda, pegang bahagian dadanya supaya mudah anda menggerakkan paha anda perlahan-lahan. Gerakkan ini akan membuatkan bayi sendawa sendiri.

3. TEPUK ATAU DODOI
Anak sudah lena! Yeay! Ehh, jangan terus tinggalkan bayi anda. Letakkan bayi di tempat tidur dan tepuk perlahan atau dodoikannya supaya dia tidak terkejut kerana ditinggalkan.

4. BEDUNG
Membedung bayi boleh memastikan byi tidur lebih lena. Jika anda membedung bayi anda, pastikan bayi dipakaikan baju yang tidak tebal, cukup sekadar baju nipis dan memberi keselesaan kpd bayi anda.

5. SUASANA TENANG DAN CAHAYA MINIMA
Bayi akan sukar tidur jika berada di tempat yang bising dan berkeadaan cerah. Pastikan tempat tidur bayi anda dalam keadaan senyap dan tenang serta cahaya lampu yang tidak terlalu terang.

6. TIDAK TERLALU PANAS DAN SEJUK
Pastikan juga tempat tidur anak anda tidak terlalu panas atau sejuk. Baju yg dipakai juga adalah sesuai dengan cuaca atau keadaan semasa.

7. BEZAKAN TEMPAT TIDUR SIANG DAN MALAM
Ibu-ibu kena bezakan tempat  tidur siang dan malam untuk anak-anak anda. Jika tempat tidur yg sama, anak tidak dapat bezakan siang dan malam. Bertukar tempat tidur pada waktu malam akan memberi isyarat bahawa waktu sudah bertukar.

8. SAPU #SLEEPTIME
Menyapu balm Sleep Time pada anak akan membantu anak-anak tidur dengan lebih nyenyak serta membantu mereka untuk mendapat tidur yang berkualiti. 

Semoga tips yang diberikan ini boleh membantu ibu-ibu untuk menguruskan anak. Tidur yang mencukupi dan berkualiti amat penting untuk tumbesaran anak anda.

Credit to Tasneem Naturel HQ


******************************

BALM VIRAL!  SIS ADA BABY? TAK NAK TRY BALM TGH VIRAL DI FACEBOOK NIH? RAMAI DAH MOMMY YG TRY... SIS BILA LAGI? ADA PROMO NIH TAU


Selalu nampak iklan balm ini kt facebook, tp tak sempat nak beli?

Kami ada promo khas untuk sis semua... jgn lepaskan peluang tauuuuu..

Balm kita ada 4 jenis.
1. Sleep - untuk anak susah tidur
2. Calm - untuk anak yg meragam.
3. Cough - untuk anak yg batuk
4. Tummy - utk perut anak.


Kita ada promosi jika beli lebih daripada 1..

Berminat sila wasap kami.

0 comments:

Post a Comment

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts