Thursday, October 12, 2017

ANAK SELALU BATUK DAN SELESEMA? GUNA SAJA BAHAN DAPUR INI.



ANAK SELALU BATUK DAN SELESEMA? GUNA SAJA BAHAN DAPUR INI.


Batuk dan selesema ni bukanlah suatu penyakit yang kronik dalam kalangan bayi dan kanak-kanak, tapi kalau berpanjangan dan kesihatan semakin menurun, ibubapa perlu mendapatkan rawatan lanjut di hospital. Tapi dah 'simptom mak-mak' kalau anak mula batuk dan selesema, mesti ibu orang yang paling risau dan runsing, kan?

Kalau kita sebagai orang dewasa pun rasa tidak selesa jika selesema, apatah lagi bayi dan anak kecil. Apabila selesema, bayi akan menunjukkan reaksi tidak selesa, sukar bernafas, penyusuan terganggu, sukar tidur dan menyebabkannya kerap merengek dan menangis. Haish, macam mana nak buat ni?

"Hmm, anak saya baru nak masuk setahun. Kan anak bawah umur 2 tahun tak boleh makan ubat klinik, tak elok. Macam mana eh? Kesianla kat anak, dah nak masuk dua minggu batuk dan selesema tak hilang, malam-malam nak tidur tak selesa, boleh dengar nafas dia bunyi kuat"

Sebenarnya ada pelbagai alternatif ibu boleh cuba tanpa perlu ke klinik. InsyaAllah dengan niat yang baik, bayi boleh sembuh walaupun akan mengambil masa sedikit dan ibu perlu banyak bersabar. Jom, cuba guna cara ni. Guna bahan yang ada kat dapur jerr.


=====================================

1. LEMON

Lemon ni bukan saja boleh guna buat minuman dan memasak, tapi boleh juga guna untuk rawat batuk dan selesema anak secara semulajadi. Anak yang dah besar bolehlah buat air lemon campur madu sikit. Tapi kalau masih baby, jangan. Cukup sekadar buat rawatan 'stokin' lemon. Ambil hirisan lemon dan lekatkan lemon di tapak kaki anak sebelum dipakaikan stokin. Oh ya, ibu-ibu boleh juga letakkan beberapa hirisan lemon ke dalam mandian anak. Lemon dipercayai dapat membantu mengeringkan hingus bayi.

2. BAWANG PUTIH

Ha, yang ni ibu boleh bakar bawang putih. Tumbuk dan letakkan dalam stokin anak. Ibu juga boleh buatkan minyak bawang putih. Caranya, ibu perlu ketuk bawang putih (berkulit). Masukkan dalam periuk yg tidak berminyak dan panaskan. Apabila kulit bawang sudang kehitaman, tutup api. Masukkan secawan minyak zaitun ke dalam bekas bertutup dan kupas bawang putih yang dah masak tadi. Hancurkan bawang putih tadi dan siap! Minyak ni ibu boleh sapukan ke dada,belakang dan tapak kaki anak.

3. KUNYIT HIDUP

Ibu kena tumbuk sedikit kunyit hidup dan sapukan pada batang hidung anak. Cara ini boleh digunakan untuk mengurangkan selesema. Kunyit ni dia ada antibiotik semulajadi tau.

4. MADU & HALIA

Perahkan lemon, hiris halia dan masukkan madu sehingga meliputi halia. Biarkan semalaman dalam peti ais dan boleh berikan kepada anak-anak yang berumur 2 tahun keatas. Ingat ya, anak yang berusia 2 tahun ke atas sahaja.

5. SUP AYAM

Baby yang dah berusia 8 bulan ke atas boleh try cara ni. Ibu perlu sediakan sup ayam untuk anak-anak. Ibu-ibu boleh masukkan bawang putih dan bawang yang banyak, halia, bunga kobis, brokoli dan celery. Haa, bahan-bahan ni boleh hilangkan mukus tau.

#COUGHFLU

Kalau ibu nak cepat, tak sempat nak bertung-tang kat dapur, ibu boleh je sapu balm coughflu daripada Tasneem Naturel ni. Dalam balm ni lengkap semuanya. Ada lemon yang mana boleh membantu menghapuskan toksin dalam badan dan kaya dengan antioksida. Selain itu, ada juga cypress, eucalyptus, tea tree dan frankinsence yang mana pati-pati ini berfungsi mencairkan kahak, menjadi agen anti-bakteria serta memberikan keupayaan untuk merawat jangkitan pernafasan.


Semoga anak-anak ibu semua sentiasa sihat dan mempunyai sistem imun yang kuat dan boleh menentang pelbagai serangan virus dan penyakit. Oyeah !

Credit to Tasneem Naturel HQ

******************************************

BALM VIRAL!  SIS ADA BABY? TAK NAK TRY BALM TGH VIRAL DI FACEBOOK NIH? RAMAI DAH MOMMY YG TRY... SIS BILA LAGI? ADA PROMO NIH TAU


Selalu nampak iklan balm ini kt facebook, tp tak sempat nak beli?

Kami ada promo khas untuk sis semua... jgn lepaskan peluang tauuuuu..

Balm kita ada 4 jenis.
1. Sleep - untuk anak susah tidur
2. Calm - untuk anak yg meragam.
3. Cough - untuk anak yg batuk
4. Tummy - utk perut anak.


Kita ada promosi jika beli lebih daripada 1..

Berminat sila wasap kami.

http://www.wasap.my/60195464196/promo
http://www.wasap.my/60195464196/promo
http://www.wasap.my/60195464196/promo

0 comments:

Post a Comment

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts