Thursday, July 20, 2017

Kenapa Perlukan Penapis Air?Kira-kira 60-80% tubuh manusia terdiri daripada air. Dua organ paling penting dengan kadar air adalah OTAK dan DARAH. Jadi, sangat penting bagi kita untuk mendapatkan air yang BERSIH dan SIHAT. Air yang SIHAT adalah air BERSIH yang kaya dengan MINERAL diperlukan tubuh manusia.

Walaupun air di Malaysia adalah drinkable (air yang boleh diminum) menurut KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, tetapi tahap kebersihan air yang sampai ke pengguna masih boleh dipertikaikan. Semua maklum keadaan sungai-sungai di negara kita yang menjadi sumber air negara. Amat menyedihkan. Tercemar dengan sampah sarap, sisa-sisa buangan dari kilang, bangkai haiwan dan tidak terkecuali juga bangkai manusia.

Jadi, syarikat bekalan air terpaksa menggunakan bahan-bahan kimia seperti tawas, klorin dan fluoride bagi membaiki bau, rasa dan warna air selepas melalui proses menapis segala sampah sarap (particles). Klorin juga terpaksa digunakan bagi membunuh virus seperti e coli, salmonella dan bakteria lain.

Sebenarnya penggunaan klorin dalam rawatan air agak bahaya dan boleh memberi kesan kepada kesihatan. Selain itu, logam berat yang terdapat dalam air minuman kita jika tidak disingkirkan akan terkumpul dalam badan. Akibatnya, untuk jangka masa panjang akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti kanser, buah pinggang dan juga boleh mengganggu perkembangan IQ kanak-kanak.

Source

Jadi, untuk mendapatkan kesihatan yang baik pengambilan air BERSIH dan SIHAT amat penting selain memgambil pemakanan seimbang. Air paip yang ada klorin apabila dimasak, kuman-kuman akan mati TETAPI bahan kimia dan logam berat yang terdapat dalam air akan kekal.

Memandangkan sumber air zaman sekarang adalah sangat kotor, sudah tentu bahan kimia yang terpaksa digunakan juga semakin bertambah. Jadi pendapat saya penapis air yang BAIK adalah sangat PENTING digunakan dalam setiap rumah.

Persoalannya, bagaimana mahu memilih penapis air yang BAIK memandangkan terdapat banyak syarikat yang mengeluarkan penapis air. Sudah tentu setiap mereka akan claim penapis air merekalah yang TERBAIK.

Nantikan entry seterusnya.

Atikah,
Nature Lover

Mencari penapis air NO 1 di DUNIA? Klik link ini http://www.wasap.my/60195464196

0 comments:

Post a Comment

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts