Monday, May 1, 2017

Bagaimana Omega 3 Membakar Lemak




Biasa kita dengar, Omega 3 yang terdapat dalam fish oil baik untuk perkembangan otak.

Tapi, tahukah anda sebenarnya Omega 3 Fatty Acid juga boleh membakar lemak?

Saya sebenarnya memang penggemar Omega Guard Shaklee. Excited sangat bila tahu sebenarnya Omega Guard juga boleh membakar lemak !

Saya consume Omega Guard seawal kehamilan lagi sampailah sekarang. Tapi on off juga la. hehehe

Oh ye, sebenarnya sewaktu hamil, saya memang ambil SET PREMIUM SHAKLEE untuk ibu hamil. Omega Guard ni termasuk sekali dalam set ni. Jadi, sebab dah ada, saya makan je la kan? Lagi pun Omega 3 penting untuk pembangunan kognitif dan penglihatan bayi dan juga baik untuk perkembangan sistem saraf otak bayi.

Alhamdullah, sekarang baby dah berumur 7 bulan (3/05/2017). Apa yang saya perasan, baby saya jarang demam. Pernah 2 kali selesema tapi tak teruk, hidung berair sikit dan kerap bersin. Tapi sekejap je dalam sehari dua dah sembuh. Demam pernah sekali je kalau tak silap. Itu pun kejap je. Badan panas sikit malam tu, esoknya dah sihat. (biiznillah). Setiap kali nampak baby macam nak demam atau selesa, saya akan cepat-cepat telan Omega Guard dan Vitamin C. 

Sebab tu saya sangat percaya pemakanan memainkan peranan sangat penting dalam penjagaan kesihatan diri. Bila makan makanan yang berkhasiat, badan akan sihat. Itukan sunnatullah.

Sebenarnya, sekarang ni makanan kesihatan telah menjadi satu keperluan bukan lagi kehendak memandangkan kita hidup dalam persekitaran yang tidak sihat dan juga dikelilingi dengan makanan tidak berkhasiat. 

Jadi, jangan kedekut untuk membeli makanan kesihatan jika anda masih boleh beli baju harga ratusan ringgit, beli corset beribu-ribu, beli handbag RMxxxx, makan kedai hipster etc. Jangan beralasan bila nak beli makanan kesihatan, 'alaa, mahal la. Cukup dah makanan aku sekarang ni' hmmm. Tidak mengapa, anda fikirlah sendiri :)

Ok, berbalik kepada topic asal, bagaimana Omega 3 Fatty Acid membakar lemak?

Dalam fish oil ada Omega Fatty Acid yang mengandungi EPA dan DHA. 

Betul ke Omega boleh membakar lemak?

''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them"


Jadi, bagaimana Omega 3 Fatty Acid boleh membakar lemak ye?

Ok begini. Omega-3 Fatty Acid membantu anda membakar lemak dengan memberi signal kepada badan untuk bertindak balas lebih baik kepada satu hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi kurus).

"Leptin tells your body (brain) to suppress your appetite making you eat less. So you can maintain or lose weight. Besides, Leptin increases your metabolism by increasing your thyroid output (thyroid regulates body metabolism). Leptin also causes your body to burn fat for energy...."

Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik kepada Leptin, perkara sebaliknya akan berlaku.

Anda akan menjadi lapar dan yang paling menakutkan adalah lebih banyak lemak akan disimpan! Takut kan???

Jadi, untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, pengambilan Omega-3 fats sangat membantu badan bertindak balas lebih baik dgn hormon Leptin (meningkatkan metabolisme & membakar lemak badan).

Omega 3 Fatty Acid boleh didapati dalam Salmon, flaxseeds, kekacang, Omega 3 supplement dan lain-lain. Sebenarnya terdapat 79 sumber makanan yang kaya dengan Lemak Omega 3. 


Omega 3 bertindak dengan 3 cara bagi membantu anda mengurangkan berat badan iaitu :

1) Omega 3 fats membantu mengawal selera makan dangan menstabilkan kadar paras gula dalam darah.

2) An Australian study menunjukkan, seseorang yang mengambil Omega 3 Fatty Acid dalam 'exercise program' membakar lebih banyak lemak daripada mereka yang hanya exercise sahaja (tetapi tidak mengambil Omega 3 fats), dan juga mereka yang exercise tetapi mengambil selain Omega 3 fats.

3) Kajian yang dijalankan di Jepun & Republik Czech menunjukkan, pengambilan Omega-3 fats menghalang pembentukan the ugly body fat. Kajian yang sama turut menunjukkan, Omega-3 fats menggalakkan pembakaran lebih banyak lemak.

Teruja kan?
Saya pun teruja bila baca pasal ni.

Baiklah, bagi anda yang inginkan penurunan berat badan yang lebih cepat, boleh dapatkan Omega Guard Shaklee yang sangat best ini dari saya yer :)


Omega Shaklee sangat berbeza tau dengan Omega jenama X, Y, Z di pasaran.

JANGAN TERTIPU!! Shaklee Omega Guard - 99% Omega 3 ye.. bukan LEMAK IKAN  ! Berbeza tu fish oil (Omega 3) dengan fish fat.

Ok. Saya dah cuba dan merasai kesannya pada diri sendiri dan juga baby.

Anda bila lagi ??? 😉

================================
* Entry ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
================================
Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?

Hubungi saya:

Pn Atikah
Shaklee Independent Distributor (ID No: 1209429)
noratikah.utp@gmail.com
+60195464196


  


0 comments:

Post a Comment

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts