Wednesday, March 8, 2017

Susu Ibu Meriah Sejak Hari Pertama Berpantang


Hari ni rasa macam nak flashback pengalaman berpantang Ciktah yang pertama 4 bulan lepas. 

Tanggal 3 October 2016 lahirnya permata hati Ciktah yang pertama diberi nama Muhammad Al-Fateh. Alhamdulillah, sekarang Al-Fateh dah berumur 5 tahun. Last checkup berat 6.9kg. 


Muhammad Al-Fateh berumur 1 hari


Seronok tengok Al-Fateh membesar di depan mata. Seorang yang sangat kuat menyusu, membuatkan susu Ciktah membuak-buak untuknya. Lebih dari cukup, sehingga terpaksa mengepam susu akibat payudara yang membengkak. (Pernah 2x merasa bengkak susu. Sangat memeritkan). Bukan sebab Al-Fateh asyik tidur je ye. Walaupun dah kerap menyusu (rutin dia time tu, kalau tak tidur dia akan menyusu, tak menyusu bila tidur je) susu masih banyak lagi. Jadi, terpaksa pam untuk elakkan bengkak susu. 

Sebenarnya, Ciktah mula berikan susu Ciktah kepada Al-Fateh sejak dalam bilik bersalin. Sejurus selepas Al-Fateh keluar je terus nurse serahkan Al-Fateh kepada Ciktah. Ciktah terus susukan Al-Fateh walaupun agak kekok juga pada awalnya.

Alhamdulillah rezeki Al-Fateh dia terus pandai latch on waktu pertama kali menyusu. Allah lah sebenarnya yang memberi ilham kepada baby, tahu cara menyusu. Ilmu Allah yang terlampau luas!


Muhammad Al-Fateh berumur 4 bulan




Muhammad Al-Fateh berumur 5 bulan


Apa yang Ciktah amalkan semasa mengandung yang menyebabkan susu boleh jadi banyak sejak hari pertama melahirkan? Dan ia lebih daripada cukup buat Al-Fateh. 

Ok, Ciktah kongsikan ye. Tujuannya untuk membantu ibu-ibu yang bertekad mahu susukan anak dengan susu ibu secara eksklusif minimum 6 bulan pertama, dan maksimum sehingga 2 tahun.

Alhamdulillah, sepanjang pregnant Ciktah tiada sebarang masalah yang memerlukan perhatian lebih. HB sentiasa atas atas 12. Paling tinggi 14.3. Tapi biasanya dalam range 13 - 14. Tiada masalah tekanan darah tinggi ataupun diabetes ketika hamil. Dan tiada masalah kekurangan berat badan ataupun terlebih berat.

Apa yang Ciktah amalkan?

Ciktah konsisten dengan set ibu hamil Shaklee. Ia memang memberi kesan yang sangat positif buat Ciktah. Walau pun ada masanya Ciktah kurang berselera nak makan, tapi terus konsisten dengan set ini.


Set Mengandung Shaklee




Set Berpantang dan Menyusu yang sangat lengkap


Ciktah berdarah O. Kalau ikutkan nurse biasanya ibu-ibu berdarah O ni, anaknya akan mengalami prolonged jaundice (jaundice lebih dari 14 hari). Tapi Alhamdulillah , Al-Fateh alami jaundice tetapi hanya beberapa hari sahaja. So, tak perlu daily checkup dan berjemur bawah lampu di klinik. 

Akhir kata, Ciktah ingin ucapkan tahniah buat semua ibu-ibu yang menyusukan anak mereka dengan susu ibu. Anda seorang yang hebat dan cekal! Teruskan berkongsi manfaat menyusukan anak-anak kita dengan susu ibu. Kerana ramai ibu di luar sana yang perlukan informasi dari kita yang berpengalaman. Bantu juga teman-teman kita yang nekad untuk menyusukan anak dengan susu ibu.

Susu ibu adalah susu terbaik untuk anak!


✔Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?

✔ Ingin mendapatkan suplimen terbaik dan semulajadi dengan harga yang ISTIMEWA?

✔ Ingin menjana pendapatan  hanya dari rumah?

✔ Boleh click link di bawah untuk berhubung dengan kami.

Your Trusted Vitamin Consultant

2 comments:

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts