Thursday, March 9, 2017

RAHSIA MUDAH BERSALIN DAN KURANGKAN RASA SAKIT CONTRACTION




Hehehe..Teruja tak nak tahu?


Okay baiklah, Ciktah nak berkongsi sedikit info berkaitan "ubat" mudahkan bersalin dan kurangkan sakit contraction. 


"Ubat" ni kami panggil dia Ostematrix.


Ramai orang tidak sedar peranan hebat bombasik magnesium dalam sistem badan kita secara menyeluruh sampai Magnesium ni diberi jolokan sebagai "Forgotten Mineral". 


Bahaya tau kalau kita kekurangan Magnesium.


Ada kajian dalam American Journal Clinical Nutrition menyatakan bahawa kesan penurunan magnesium terjadi pada wanita yang mengalami monopos. 


Kiranya yang belum monopos tidak alami masalah ini. (phuhh...nasib baik!) Ia hanya dapat dikesan apabila usia seorang wanita semakin lanjut. 


Selain itu ada juga kajian mengenai denyutan jantung tidak normal akibat dari kekurangan magnesium. 


Ini ada dilaporkan dalam majalah Science pada tahun 1980 apabila melihat kepada data mangsa serangan jantung mendadak. 


Ini kerana hanya magnesium yang ditemui dalam jumlah yang kurang dari jumlah yang sepatutnya dalam serum darah pada otot-otot jantung.


Scary tak? 


Eh, mana kaitan ubat ni dengan boleh kurangkan rasa sakit contraction? Macam takde berkait je. 


Sabar-sabar..nak cerita la ni.. hehe 😊


Kalsium adalah nutrisi yang sangat penting untuk wanita, terutama ketika mengandung dan menyusu. Kalsium sangat diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi yang sihat pada bayi dalam kandungan.


KEPENTINGAN KALSIUM DAN MAGNESIUM KEPADA IBU HAMIL


Kenapa Kalsium Dan Magnesium Penting Untuk Ibu Hamil?


Antara kepentingan magnesium semasa hamil adalah :

1. Membantu dalam memelihara kekuatan tulang ibu dan juga bayi.
2. Mencegah pengecutan uterus pramatang (jika tidak dikawal, boleh mengakibatkan keguguran).
3. Mengawal paras insulin dalam darah, jadi si ibu insyaallah bebas dari GDM tau.
4. Mencegah kekejangan kaki terutamanya di waktu malam. Ia sangat sakit jika diserang dengan kejang otot ni.
5. Mencegah sembelit. Ia boleh cegah juga buasir.
6. Membantu dalam memastikan denyutan nadi sekata.
7. Membantu dalam memberikan tenaga.
8. Berikan ketenangan kepada otot dan elakkan ia dari menjadi stress.
9. Membantu dalam mengawal paras kolestrol.


MEMBANTU DALAM PROSES MELAHIRKAN ANAK


Kalsium dan magnesium membantu dalam proses melahirkan anak. Jika magnesium dan kalsium tidak cukup, kekejangan boleh berlaku. Pada masa yang sama, gabungan kalsium dan magnesium ini membantu dalam mengecutkan rahim dan menolak bayi untuk keluar dengan lebih cepat tanpa membuatkan si ibu rasa kesakitan yang amat sangat. Ini kerana seluruh saraf badan mengalami ketenangan dan tidak stress.


Jika paras kalsium dan magnesium rendah sewaktu hampir bersalin dan melahirkan anak, proses kelahiran akan menjadi lebih panjang. Ibu alami tekanan dan boleh menimbulkan rasa sakit yang keterlaluan. Pada masa yang sama, pendarahan lebih banyak akan berlaku. Ia akan kepenatan, dan jika tidak mampu meneruskan, kemungkinan besar kelahiran secara czer akan dilakukan secara emergency.


Jom kita tengok testimoni dari mereka yang mengalaminya.









Haa! Dah percaya?

Okay, kalau nak cuba boleh contact Ciktah ye. 

Kalau nak cuba FULL SET MENGANDUNG lagi bagus. Complete semua nutrisi yang diperlukan ibu hamil.

Your Trusted Health Consultant



0 comments:

Post a Comment

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts