Sunday, October 16, 2016

I Love OsteMatrix. WHY?


Assalamualaikum.

Hari ni hakak nak share salah satu drp vitamin shaklee yg hakak dh fall in love which is OsteMatrix! WHY? 

Hakak consumes OsteMatrix ketika hamil & semasa pantang (currently). Ketika hamil, hakak start consume masa 3rd trimester since waktu ni my baby sangat2 perlukan kalsium utk pembentukan tulang, sel darah merah dan sebagainya. Almaklumla kan, kalau kita sendiri kekurangan kalsium dalam badan, mcm mana baby kita nk dapat kalsium yg cukup. Last-last habis kalsium ibu kena tarik dengan baby. Hehe..Betul tak? 😎 

Kajian menunjukkan 80% penderita penyakit osteoporosis adalah dari kalangan wanita tetapi lelaki masih berisiko utk terkena penyakit yg sama. Penyakit osteoporosis adalah berkurangnya kepadatan tulang secara perlahan, sehingga tulang menajdi rapuh dan mudah patah. Salah satu sebab osteoporosis adalah kekurangan kalsium yg berhubung dengan usia dan ketidakseimbangan di antara kecepatan hancurnya tulang dan pembentukan tulang yg baru. Selain itu kekurangan estrogen (hormon utama pada wanita), yg membantu mengatur pengangkutan kalsium ke dalam tulang.

Info lanjut boleh rujuk di sini.

Haa..bahaya kan kalau kita kekurangan kalsium. Nanti tak sempat tua kita dah sakit-sakit lutut, gigi rongak, sakit belakang, terbongkok-bongkok. Nak ke? 😦 taknak kan? Hmm..hakak pun taknak 😣

TAPI! Yang paling bessstt bila hakak consume OsteMatrix ni, alhamdulillah sistem penghadaman hakak lawas. Phuh..best je time pregnant. Pagi2 tu wajib hello2 jamban kt rumah tu. Hehe... time pantang pulak mmg kita seriau sungguh nk buang air besar. Betul tak? Awal2 tu mmg hakak menghadapi masalah sembelit. Perit sungguh, stresss! 😢 Tapi lepas tu hakak start consumes balik OsteMatrix. Alhamdulillah dengan izin Allah, sistem penghadaman pun makin lawas. Phuhh..lega mak! 😅

Tahu tak macam mana OsteMatrix membantu dalam mengatasi sembelit?

Kandungan utama dalam OsteMatrix adalah ;

  • Kalsium
  • Magnesium
  • Vitamin D
  • Boron
  • Manganese, copper, zinc 
Bahan yang membantu dalam mengatasi masalah sembelit adalah MAGNESIUM.

MAGNESIUM meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya paristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Paristalsis juga menolak makanan ke perut. 

Dua mekanisme yang menyebabkan berlaku efek ini ;

1. Magnesium merehatkan otot dalam usus - ia membantu membentuk kesan lebih lembut yg mengurangkan sembelit.

2. Magnesium menarik air - ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.

Jadi, bagi mereka yg mengambil supplement OsteMatrix, anda dinasihatkan utk mengambil air dengan banyak bg menggantikan air yg telah diserap.

Ok! Itu sahaja yg hakak nk share kenapa hakal fall in love dengan OsteMatrix. Lepas korang baca apa yg hakak tulis ni, hakak confirmed korang pun akan jatuh cinta lagi2 la kalau korang try consume 😍😍😍

Last but not least, boleh la roger hakak kalau nk tanya apa2. Hakak ada je ni haa. Jgn malu2, jgn segan2 okay!


Sincerely,

ShakleeLover 
SID
UMMU FATEH (ATIKAH)
019-5464196
5.46pm (Sun, 16 Oct 2016)
Hujan renyai-renyai



0 comments:

Post a Comment

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts