Friday, July 21, 2017

Mengapa eSpring Pilihan No 1 Dunia?



Sebelum kita membeli sebarang sistem rawatan air, adalah paling baik jika kita dapat membuat kajian dan penyelidikan terlebih dahulu bagi memastikan kita mendapat air yang betul-betul berkualiti.

eSpring merupakan jenama penapis air di rumah NO 1 dari segi jualan mengikut perkiraan tahun 2014.

Kenapa eSpring menjadi pilihan?

Mari kita baca ciri-ciri yang menjadikan E Spring pilihan ramai :

1. eSpring adalah penapis air yang mampu menyingkirkan paling banyak bahan tercemar bakteria dan kuman. Rujukan http://info.nsf.org/Certified/DWTU/ dan http://www.wqa.org/Find-Products

2. Mendapat pengiktirafan daripada local/international seperti http://rdasiatrustedbrands.com/malaysia/

3) Air yang dihasilkan sihat bermaksud kandungan mineral yang baik untuk kesihatan masih dikekalkan selepas penurasan. Untuk lebih lanjut boleh baca berkaitan kepentingan mineral dalam air di http://www.waterfyi.com/featured/w-h...gonna-believe/

4) Saiz yang kecil dan compact. Tidak makan ruang. Jadi, tidak ada masalah jika saiz dapur kecil.

5) Mudah alih. Lebih mudah untuk dibawa ke mana-mana. Tiada masalah untuk mereka yang selalu berpindah randah.

6) Mudah untuk diselenggara. Tidak memerlukan servis maintenance daripada pihak penyelenggaran kerana anda mampu buat sendiri. Jadi, ada penjimatan kos.

Memang terbaik!

Atikah,
Nature Lover

Mencari penapis air NO 1 di DUNIA? Klik link ini http://www.wasap.my/60195464196


Simple Test untuk Menguji Keberkesanan Penapis Air



Sebenarnya banyak demo yang ditunjukkan oleh peniaga penapis air bagi menunjukkan keberkesanan penapis dan untuk tahu kualiti air.

TEST #1

Salah satunya adalah demo 'chlorine test'. Test ini sangat simple. Tujuan test ini untuk menguji sejauh mana penapis air mampu menapis klorin.

Cara-caranya :

1. Masukkan clorox bleach ke dalam air (Dalam clorox bleach ada sedikit klorine sebagai pengganti since klorin tidak dijual).

2. Kemudian masukkan beberapa titis chlorine tester ke dalam air yang dicampur clorox bleach tadi. (Chlorine tester boleh beli di kedai aquarium). 
*kalau ada chlorine, air akan bertukar warna kuning bila dititis dengan chlorine tester.

3. Kemudian, tapis air tadi menggunakan penapis air (demo set). 

4. Titiskan sekali lagi chlorine tester ke dalan air yang telah ditapis. 
*Kalau tidak ada klorin, air akan kekal jernih. Tetapi, jika ada klorin, air akan tukar warna kuning.


TEST #2


Demo ke dua juga sangat simple. Masukkan pewarna makanan ke dalam air. Pewarna ni umpama bahan particles dalam air. Kemudian, tapis. Air akan keluar jernih.

Boleh juga guna air coca cola. Selepas ditapis air akan jernih tetapi agak masin sedikit. Kenapa? Kerana penapis tidak menapis garam galian. Ia hanya menapis gula dan pewarna yang dianggap bahan cemar.

Pointnya adalah bahan galian yang baik untuk badan seperti magnesium dan kalsium tidak ditapis. Hanya bahan cemar sahaja yang ditapis.

Penting!

Perlu diingat, ujian ini hanyalah ujian basic dan ia juga tidak menjamin berapa jenis dan apa bahan cemar yang ditapis. Jadi, penting untuk dapatkan senarai penuh bahan cemar yang ditapis. Paling baik adalah yang diiktiraf oleh NSF.


Atikah,
Nature Lover

Mencari penapis air NO 1 di DUNIA? Klik link ini http://www.wasap.my/60195464196

Tips Memilih Penapis Air Terbaik



Ramai yang tertanya-tanya dengan lambakan penapis air di pasaran, which one is THE BEST?

Sebenarnya dalam pemilihan penapis air, ada STANDARD dan QUALIFICATION ataupun CERTIFICATION yang dinilai oleh badan bebas.

Standard yang paling POPULAR bagi penapis air ialah ada NSF. NSF merupakan satu badan bebas yang memberi persijilan kepada pelbagai jenis produk. Salah satunya adalah produk penapis air.

Boleh rujuk di sini htt://www.nsf.org

Banyak maklumat yang boleh diperoleh dari website ini antaranya :

1. Cara memilih sistem rawatan air di rumah mengikut keperluan masing-masing.
2. Contaminant guide untuk mengetahui bahan cemar yang biasa terdapat dalam sumber air.
3. Database produk dan syarikat yang telah mendapat sijil dari NSF. Ini akan memudahkan kita untuk tahu which standard yang produk itu certified dan jenis contaminant yang boleh ditapis.
4. NSF Standard bagi penapis air. Antaranya 043, 053 dan banyak lagi.

Basically lagi banyak standard yang diperoleh oleh satu-satu jenis penapis air, makin bagus kualitinya. Lagi banyak contaminants yang boleh ditapis lebih baik lagi.

Jadi, kesimpulannya, sebelum membeli sebarang penapis air, sila minta model penapis air daripada mereka. Anda boleh check sejauh mana penapis air itu boleh menapis contaminants dan standard apa yang telah certified. Dari situ kita boleh membuat pertimbangan adakah berbaloi dengan harga yang mereka ditawarkan. Sebagai contoh; penapis air itu hanya standard 042 iaitu standard paling basic tetapi dijual dengan harga ribu raban. Berbaloikah? Apa-apa pun terpulang kepada kemampuan masing-masing.

Jadilah pengguna yang bijak!

Atikah,
Nature Lover

Mencari penapis air NO 1 di DUNIA? Klik link ini http://www.wasap.my/60195464196

Thursday, July 20, 2017

Kenapa Perlukan Penapis Air?



Kira-kira 60-80% tubuh manusia terdiri daripada air. Dua organ paling penting dengan kadar air adalah OTAK dan DARAH. Jadi, sangat penting bagi kita untuk mendapatkan air yang BERSIH dan SIHAT. Air yang SIHAT adalah air BERSIH yang kaya dengan MINERAL diperlukan tubuh manusia.

Walaupun air di Malaysia adalah drinkable (air yang boleh diminum) menurut KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, tetapi tahap kebersihan air yang sampai ke pengguna masih boleh dipertikaikan. Semua maklum keadaan sungai-sungai di negara kita yang menjadi sumber air negara. Amat menyedihkan. Tercemar dengan sampah sarap, sisa-sisa buangan dari kilang, bangkai haiwan dan tidak terkecuali juga bangkai manusia.

Jadi, syarikat bekalan air terpaksa menggunakan bahan-bahan kimia seperti tawas, klorin dan fluoride bagi membaiki bau, rasa dan warna air selepas melalui proses menapis segala sampah sarap (particles). Klorin juga terpaksa digunakan bagi membunuh virus seperti e coli, salmonella dan bakteria lain.

Sebenarnya penggunaan klorin dalam rawatan air agak bahaya dan boleh memberi kesan kepada kesihatan. Selain itu, logam berat yang terdapat dalam air minuman kita jika tidak disingkirkan akan terkumpul dalam badan. Akibatnya, untuk jangka masa panjang akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti kanser, buah pinggang dan juga boleh mengganggu perkembangan IQ kanak-kanak.

Source

Jadi, untuk mendapatkan kesihatan yang baik pengambilan air BERSIH dan SIHAT amat penting selain memgambil pemakanan seimbang. Air paip yang ada klorin apabila dimasak, kuman-kuman akan mati TETAPI bahan kimia dan logam berat yang terdapat dalam air akan kekal.

Memandangkan sumber air zaman sekarang adalah sangat kotor, sudah tentu bahan kimia yang terpaksa digunakan juga semakin bertambah. Jadi pendapat saya penapis air yang BAIK adalah sangat PENTING digunakan dalam setiap rumah.

Persoalannya, bagaimana mahu memilih penapis air yang BAIK memandangkan terdapat banyak syarikat yang mengeluarkan penapis air. Sudah tentu setiap mereka akan claim penapis air merekalah yang TERBAIK.

Nantikan entry seterusnya.

Atikah,
Nature Lover

Mencari penapis air NO 1 di DUNIA? Klik link ini http://www.wasap.my/60195464196

Saturday, May 20, 2017

5 Cara Suri Rumah Jana Pendapatan dengan Menulis



Tidak dinafikan sekarang kita hidup pada zaman penuh cabaran. Ditambah dengan desakan ekonomi yang kian terasa. Kesannya, ada yang positif dan ada yang negatif. Positifnya, semakin ramai yang sudah mula berjimat cermat dalam berbelanja, sudah pandai membuat simpanan dan sudah peka dalam menilai antara kehendak dan keperluan. Walau bagaimanapun, perlu juga usaha untuk meningkatkan ekonomi keluarga.

Sebenarnya jauh di sudut hati seorang suri rumah ada keinginan untuk membantu menambah pendapatan keluarga. Cuma, mereka masih samar-samar akan jalan dan caranya. 


Jadi, saya kongsikan beberapa cara bagaimana suri rumah boleh menjana pendapatan hanya dengan menulis :


1. Menulis karya kreatif


Sebenarnya bakat ibu-ibu bukan calang-calang. Buktinya, berapa banyak hasil penulisan mereka viral di media sosial. Jadi, ibu-ibu yang ada bakat terpendam dalam penghasilan karya kreatif seperti penulisan skrip drama, novel dan sewaktu dengannya boleh menawarkan perkhidmatan menulis dan bakat anda ini kepada mereka yang ingin menulis tetapi tidak pandai menyusun ayat. 


2. Menulis artikel 

Sebenarnya ibu-ibu ada peluang besar yang belum diterokai. Contohnya, anda boleh menghantar artikel kepada surat khabar dan majalah. Untung-untung penulisan anda dipilih untuk disiarkan. Ini boleh dijadikan lubuk buat duit bagi menambah pendapatan keluarga. 


3. Menulis di Facebook


Main facebook pun boleh dapat duit? Ya, tetapi syaratnya main dengan ilmu. Jika anda pandai dalam teknik storytelling (penceritaan), anda boleh jadikan facebook sebagai kedai online anda. Sambil main facebook sambil duit masuk. Untung ke best?


4. Menulis E-book


Sebenarnya penjualan ebook mempunyai potensi yang sangat besar. Buktinya, statistik jualan ebook di Amerika Syarikat pada tahun 2011 adalah sebanyak USD 910 Juta manakala pada tahun 2016, jualan ebook mencecah anggaran USD 9.7 Billion. Gelombang ini telah sampai ke Malaysia mengakibatkan penerbit buku terpaksa menukar buku bercetak mereka kepada versi ebook!


5. Menulis blog


Tahukah anda sebenarnya sangat ramai yang menjana pendapat melalui penulisan blog dan sangat banyak cara buat duit dengan blog. Salah satunya adalah dengan menulis advertorial. Perkataan advertorial adalah gabungan perkataan advert (iklan) + editorial (penulisan). Bahasa mudahnya anda menulis iklan tapi tak nampak seperti iklan. Anda mungkin seorang distributor sesuatu produk. Dalam blog, anda bukan semata-mata menjual tetapi memberikan maklumat-maklumat informatif untuk dibaca. 


Penulisan tidak memerlukan bakat tetapi latihan. Dengan berlatih menulis, anda boleh menjadi seorang penulis yang hebat! 

Jadi ibu-ibu, sila ambil pen anda dan mula menulis sekarang!



Atikah,
A Working at Home Mom

Friday, May 19, 2017

Edisi Ramadhan


Tinggal beberapa hari je lagi kita akan sambut bulan yang mulia iaitu Ramadhan Al-Mubarak. 

Pada bulan ini setiap amal kebajikan yang kita buat akan diberikan pahala berlipat kali ganda. Di dalamnya juga ada kerahmatan, keampunan dan terlepas dari api neraka. 

Marilah sama-sama kita merebut peluang untuk menambah amal ibadah kita. Rugi sangat kalau kita tidak menggunakan peluang ini sebaiknya. 

Sebab itulah pentingnya untuk kita menjaga kesihatan. Kesihatan yang baik akan memudahkan kita untuk melaksanakan ibadah dengan sempurna.

Jadi, sempena menyambut Bulan Ramadhan, saya bawakan Set Shaklee Edisi Ramadhan.

SET CERGAS SEPANJANG HARI
Apa yang terdapat dalam Set Cergas Sepanjang Hari :

(KENYANG + TENAGA + HIDRASI)

🍁 CINCH
✔Merupakan MEAL REPLACEMENT yang dapat memberi rasa KENYANG LEBIH LAMA berbanding ESP. 
✔ Didatangkan dengan 3 perisa yang menyelerakan Latte, Chocolate & Vanilla.
✔Juga dapat memberikan TENAGA sepanjang hari.

🍁PERFORMANCE DRINK
✔Merupakan minuman ISOTONIK RENDAH GULA & TIDAK BERGAS.
✔Sesuai diambil di bulan Ramadhan untuk mengelakkan DEHYDRATION.
✔Dapat mengelakkan MIGRAIN & SAKIT KEPALA di bulan Ramadhan.
✔Memberi TENAGA LEBIH dan BERPANJANGAN.

Selain untuk kegunaan sendiri, anda juga boleh hadiahkan set ini kepada ibu dan ayah. Mudah-mudahan ibu dan ayah dapat melaksanakan ibadan puasa dengan baik. In sha Allah. 


SET IBU HAMIL & MENYUSU


Apa yang terdapat dalam Set Ibu Hamil & Menyusu :

🍁 CINCH
✔ Merupakan MEAL REPLACEMENT yang dapat memberi rasa KENYANG LEBIH LAMA berbanding ESP. 
✔ Didatangkan dengan 3 perisa yang menyelerakan Latte, Chocolate & Vanilla.
✔Juga dapat memberikan TENAGA sepanjang hari.

🍁 VITALEA
✔ Multivitamin lengkap dengan zat besi untuk keperluan tubuh.
✔ Membina sel darah merah.
✔ Membantu tumbesaran bayi.

🍁 VITAMIN C 
✔ Sembuhkan luka selepas bersalin.
✔ Hilangkan stretch mark semasa hamil.
✔ Tingkatkan imun sistem. 

🍁 OMEGA GUARD
✔ Kesihatan jantung dan menjaga tahap kolesterol ibu .
✔ Untuk perkembangan otak dan mata bayi.
✔ Bantu ibu kembali SLIM.

🍁 B-COMPLEX
✔ Pembentukan darah yang cukup.
✔ Kestabilan hormon.
✔ Pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan. 
✔ Pembentukan dan aktiviti sel genetik. 
✔ Mencegah anemia (tekanan darah rendah). 
✔ Menjaga saraf ibu mengandung dan bayi.


*** Asid folik atau folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai di dalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran. Asid folik diperlukan terutamanya semasa anda merancang untuk hamil, dan 3 bulan pertama selepas hamil. Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD), otak (anencephaly) dan saraf tunjang (spina bifida). Kajian telah menunjukkan bahwa, kecacatan ini boleh dikurangkan sehingga 70% jika para ibu mengambil asid folik yang secukupnya.

Set ini khas untuk ibu-ibu hamil dan menyusu sebagai persediaan menyambut Ramadhan. 

Tak dinafikan, memang kita akan risau kekurangan tenaga sebab susukan anak. Terutamanya ibu-ibu muda yang tiada pengalaman susukan anak di bulan puasa. Takut melepek dan lemau seterusnya mengganggu kualiti kerja. Mungkin ada juga yang risau tak cukup air susu sepanjang puasa nanti.

In sha Allah, ibu-ibu boleh berikhtiar bermula dari sekarang. 


SET KURUS


Yang ini khas untuk mereka yang dalam misi SLIM sebelum raya 😍

Apa yang terdapat dalam Set Kurus :

πŸ’ƒ Cinch Shake
πŸ’ƒ Lecithin 
πŸ’ƒ Herblax 
πŸ’ƒ Omega Guard

Cinch Shake ada tiga perisa :
🍫 Coklat
🍫 Vanilla
🍫 Latte

Time diet boleh makan banyak perisa πŸ™Š Siapa taknak kann !! 😍😍

CINCH
πŸ’₯ Bagi Rasa Kenyang
πŸ’₯ Glycemic Index yang sangat rendah
πŸ’₯ Merupakan MEAL REPLACEMENT yang dapat memberi rasa KENYANG LEBIH LAMA berbanding ESP. 
πŸ’₯ Juga dapat memberikan TENAGA sepanjang hari.

LECITHIN
πŸ’₯ Pecahkan lemak.
πŸ’₯ Bantu badan untuk cerna Vitamin ADEK (vitamin larut lemak).

HERBLAX
πŸ’₯ Singkirkan toksin daripada usus.

OMEGA GUARD
πŸ’₯ Bakar lemak yang dah lama termendap dalam badan.

Bagi mereka yang ambil set ini, anda juga akan dapat :

✔ Meal plan & Guide untuk lost weight
✔ Jadual pengambilan supplement di bulan puasa


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?

Hubungi saya:

Pn Atikah
Shaklee Independent Distributor (ID No: 1209429)
noratikah.utp@gmail.com
+60195464196


  


Thursday, May 18, 2017

5 Tips Menjadi Suri Rumah Cemerlang, Gemilang & Terbilang




Eh, jangan ingat wanita yang bekerja je kena cemerlang, gemilang dan terbilang di tempat kerja. Suri rumah pun wajib bercita-cita untuk cemerlang, gemilang dan terbilang dalam menguruskan rumahtangga. 

Suka ke rumahtangga kita habis tunggang-langgang macam baru lepas kena puting beliung? Mesti tak suka kan?

Kalau nak rebut title suri rumah cemerlang, gemilang dan terbilang anda boleh cuba tip ini :

1. KERJASAMA

Apaaaa yang penting??? Kerjaaasama! Ye, kerjasama dan kesefahaman antara suami isteri sangat penting. Banyakkan berbincang dan bercerita bagi mengelakkan communication breakdown yang boleh mengganggu keharmonian rumah tangga. 

2. ILMU

“Barang siapa yang menginginkan dunia maka hendaklah berilmu. Barang siapa yang menginginkan akhirat, maka hendaklah dengan ilmu. Barang siapa yang menginginkan keduanya, maka hendaklah dengan ilmu.”

Suri rumah cemerlang, gemilang dan terbilang kena persiapkan diri dengan ilmu terutamanya ilmu agama dan ilmu pengurusan rumah tangga. Kan best kalau ibu-ibu adalah orang pertama yang ajarkan anak mengenal Al-Quran? 

3. IMPIAN

Setiap orang berhak untuk berimpian. Jadi, jangan takut untuk berimpian. Bincang, tulis dan tampal impian rumah tangga anda bersama pasangan. Dari impian itu anda boleh brsama-sama pasangan merancang perlaksanaannya. Makin besar impian anda, makin hebat desakan untuk anda terpaksa menjadi suri rumah cemerlang, gemilang dan terbilang. 

4. KEWANGAN

Kewangan keluarga antara perkara utama yang perlu diambil perhatian. Buat bajet bulanan dan rekod setiap keluar masuk duit. Belajar untuk membezakan antara kehendak dan keperluan dalam perbelanjaan. 

5. MENJAGA AMALAN FARDHU

"Sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah"

Suri rumah cemerlang, gemilang dan terbilang kena jaga amalan harian sebaiknya terutamanya amalan fardhu. Ini kerana amalan-amalan inilah yang akan memberikan kekuatan dalaman ketika sesuatu ujian datang. 

“Jika seorang wanita selalu menjaga solat lima waktu, juga berpuasa sebulan (di bulan Ramadhan), menjaga kemaluannya (dari perbuatan zina) dan taat pada suaminya, maka dikatakan pada wanita tersebut, “Masuklah ke surga melalui pintu manapun yang engkau suka.” (HR. Ahmad; shahih)


Share jika bermanfaat. 

Monday, May 8, 2017

Adakah Cinch Shake Mix Selamat untuk Ibu Hamil dan Menyusu?



Soalan yang biasa kita dengar,

"Adakah ibu hamil dan ibu menyusu boleh  ambil Cinch Shake Mix?"

Jawapannya adalah Ya!

Cinch Shake Mix SELAMAT untuk diambil oleh ibu hamil dan ibu menyusu. 

Rujukan :

http://www.physicians.shaklee.com

Ibu menyusu dan ibu hamil tidak digalakkan untuk ber-diet kuruskan badan kerana kehamilan dan penyusuan memerlukan nutrien yang lebih terutamnya kalori. 

Walau bagaimanapun, wanita hamil dan menyusukan anak boleh mengambil Shaklee Cinch ™ Shake Mix sebagai sumber tambahan protein berkualiti, kalori dan nutrien penting untuk diet harian.

Tahu ke apa itu Cinch? Tak kenal maka tak CINTA. 

Jom kita kenal dulu apa itu Cinch™ Shake Mix.


Cinch™ Shake Mix adalah;

✔ Minuman berkhasiat dan seimbang yang dijadikan sebagai meal replacement dalam Shaklee Cinch™ Inch Loss Plan.

✔ Mempunyai indeks glisemik yang rendah, bebas kolestrol dan laktosa. Tiada lemak trans. Boleh diambil oleh pesakit diabetes.

✔ Setiap hidangan membekalkan 24 gram protein, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat larut.

✔ Diperkaya dengan rantaian asid amino perlu iaitu leucine. Dalam diet sihat yang kaya protein, leucine berperanan dalam merangsang sintesis protein dalam tisu otot, membantu mengekalkan otot semasa tempoh “calorie restriction”.

Antara bahan penting dalam Cinch shake berdasarkan penemuan saintifik terbaru ialah Leucine.

Leucine adalah salah satu amino acid perlu yang sangat penting untuk badan kita. Badan kita tak mampu hasilkan jadi kita perlu dapatkan dari sumber makanan.

Konklusinya, Cinch adalah pilihan terbaik untuk mereka yang ingin kurus.

Nak tahu lagi pasal Cinch?

Nantikan entry seterusnya :)


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?

Hubungi saya:

Pn Atikah
Shaklee Independent Distributor (ID No: 1209429)
noratikah.utp@gmail.com
+60195464196


  

Friday, May 5, 2017

Shaklee TOP 10 Best Seller


Mesti ada yang tertanya-tanya, produk apa je yang best dalam Shaklee ni.

Sebenarnya semua produk dalam Shaklee best-best tau ! 

Percaya tak ni? hehe..

Kalau tak percaya anda kena la cuba dulu :)




Ok, kali ni saya nak kongsikan Shaklee TOP 10 Best Seller untuk tahun 2017 :

1) Vivix
2) ESP
3) Omega Guard
4) Vita C
5) Ostematrix
6) Alfalfa Complex
7) Vita E
8) Vita Lea
9) Collagen Powder
10) Lecithin

Wow! 

Nampak tak, Vivix yang orang kata mahal itu pun berada paling atas ranking.

Petanda apakah itu?? 

Adakah ramai rakyat Malaysia yang mengalami sakit kronik atau ramai orang Malaysia yang makin ada kesedaran untuk tampil cantik dan awet muda? 


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda?

Hubungi saya:

Pn Atikah
Shaklee Independent Distributor (ID No: 1209429)
noratikah.utp@gmail.com
+60195464196

  

Belanja online yang menguntungkan. Bagaimana caranya?

Followers

Kenali Saya

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum & Hi, I am Noratikah Shamsuddin || A Working At Home Mama (WAHM) || 25 yo (2016) || Mom for our first baby boy Muhammad Al-Fateh || A wife to a great husband Mohd Syarmizi Zolkiflee || Ex-HSE Engineer

Rakan AMWAY anda !

Hubungi Pn Atikah di:-
019-5464196 (sms/ whatsapp)
noratikah.utp@gmail.com

Popular Posts

Powered by Blogger.

Facebook

Videos

Technology

Sports

Fashion

Nature

Business

Header Ads

Custom Widget

Main Slider

Recent in Sports

Photography

Music

Popular Posts